Les dette før du kjøper på kreditt

Credit cards in a row falling – credit card debt concept

Nordmenn er verdensmestre i bruk av kredittkort. Vi er også temmelig gode på å foreta andre typer kredittkjøp. Dette har både sine fordeler og ulemper. Her er noen viktige faktorer du burde være klar over, før du handler på kreditt.

Kjøp med kredittkort – mer sikkerhet

Å betale med kredittkort for varer og tjenester, kan gi deg økt forbrukerbeskyttelse. Dette er spesielt viktig om du betaler for noe i utlandet, eller i en nettbutikk. Dersom du skal klage på en feil på noe du kjøpte i ferien, der du betalte kontant eller med et debetkort, vil du ofte slite med å få gehør av selgeren etter at du kom hjem. Selgeren har få insentiver til å etterkomme et krav, og du har få muligheter fordi du sitter langt unna. Betaler du i stedet med kredittkort, vil du kunne lempe hele eller deler av ansvaret over på kredittselskapet.

Du må følge deres rutiner for dette, blant annet ved å først kunne dokumentere at kravet er rettmessig, og at du har fremmet kravet overfor selgeren. Det samme gjelder ved netthandel, og spesielt der nettbutikken befinner seg utenfor landegrensene.

Kjøp med kredittkort – unike rabatter

Betaler du med det rette kredittkortet, kan du også skaffe deg unike rabatter på en rekke produkter. Dette er fordeler du ofte ikke har tilgang til, dersom du betaler kontant eller med vanlige bankkort. Mange kredittkort gir deg såkalt Cashback for alle transaksjoner der du bruker kortet. Kredittselskapene kan også ha fordelsprogrammer der de har avtale om spesifikke rabatter innen forskjellige kategorier.

Mange velger faktisk kredittkort ut i fra sine egne handlemønstre, og hvilke kredittkort som da gir de beste avslagene. Det er heller ikke noe i veien for å ha flere kort, for eksempel et som gir rabatt på drivstoff og dagligvarer, mens et annet gir deg gratis reiseforsikring og rabatt på hotell og leiebil.

Ulempene for enkelte

Å handle på kreditt er det samme som å låne penger. Betaler du med kredittkort, har du en rentefri periode på mellom 45 og 52 dager på deg (avhengig av hvilket kort du har) til å gjøre opp for kreditten, før rentene løper av gårde. Personer med disiplinert privatøkonomi kan dermed enkelt unngå denne kostnaden, og sitter da igjen med kun fordelene. Men, har du dårlig råd og ikke dekning for kredittkjøpene, enten helt eller delvis, vil du få utgifter som fordyrer handelen. Ofte kan det dreie seg om betydelige beløp.

Renter på kredittkort, som beregnes fra den rentefrie perioden er omme, er temmelig høye sammenlignet med andre låne­ og kredittprodukter. Disse er gjerne fra 17% og helt opp til over 30% per år, varierende fra kort til kort. Dette er mye høyere enn de fleste usikrede forbrukslån og brukskreditter. Dermed kan kostnadene for det som i utgangspunktet var et godt kjøp, bli så høye at kjøpet viste seg å bli dyrere enn det som var nødvendig.

luxury-homeUnngå luksusfellen

I tillegg er kommer det rent psykologiske. De fleste av oss har et edruelig forhold til bruk av penger, men vi kan alle bli revet med av begjær for nye ting. Har man muligheten til å handle på kreditt, får mange et urealistisk forhold til sin egen betalingsevne. Når neste lønning kommer inn på konto, skal først og fremst nødvendige utgifter dekkes. Det er ikke sikkert man sitter igjen med nok til å betale for kredittkjøpene, og dermed begynner kostnadene å løpe. Luksusfellen på TV kjenner de fleste, og de som sitter i sofaen der er nesten alle som en personer som har handlet på kreditt.

Andre kjøp på kreditt

Vi fristes også av å kjøpe varer på kreditt, der vi ikke trenger kredittkort. De fleste møbelvarehus og hvitevarehandler, som IKEA, El­kjøp og Expert, lar deg handle møbler og vaskemaskiner nå, der du kan betale senere eller i avdrag. Dette gjør at produktene du kjøper blir betydelig dyrere. Rentenivåene på slike kreditter, sammen med gebyrene, ligger ofte langt over mange andre typer lån som tilbys av vanlige banker.

Det er forståelig at det kan oppstå akutte behov, slik som at vaskemaskinen går i stykker mens det er lenge til neste lønning. Likevel anbefales det at man finner andre løsninger, og heller prioritere å spare til det man trenger. Å holde ut uten vaskemaskin i noen uker, er fullt mulig om man har velvillige naboer eller slektninger i nærheten.

Unngå betalingsanmerkning og inkasso

Overdreven bruk av kreditter er heller ikke bare et spørsmål om potensielle økonomiske tap. Blir avdragene på kredittene for store, er veien kort til man havner i en inkassosak. Der blir gjelda enda dyrere, og ofte ender det med betalingsanmerkninger. Disse igjen kan gi deg problemer med å få nødvendige lån, som boliglån eller billån, i tillegg til tilsvarende problemer på andre felt.

Å kjøpe på kreditt kan være både en fordel og en ulempe. Sett deg nøye inn i hva du foretar deg, før du drar kort eller signerer en avtale om kjøp på avdrag.