Når forbrukslånet ender opp i inkassobyrået
De fleste av oss har vært der eller kommer til å være der en eller annen gang i livet – at regningene hoper seg opp slik at man ikke klarer å betale alt man skylder til ulike kreditorer. Kanskje har man blitt nødt til å ta opp dyre kredittkort eller forbrukslån for å betale det man skylder, eller så har man vært såpass dristig at man har handlet inn ting man strengt tatt ikke har råd til gjennom disse dyre lånene. Postkasseskrekken tar overhånd, og man slutter å svare på henvendelser fra banker og kreditorer. Forbrukslånet ender opp i inkassobyrået, og betalingsknipen har blitt reell.
Hvordan kommer man seg ut av en slik situasjon? Hvis det har gått såpass langt at forbrukslånet har endt opp som inkasso, så har problemet gått for langt. Da er det ekstremt viktig at man tar kontroll over situasjonen så fort som mulig, og selv om det føles som en enkel løsning å skyve problemene fra seg, så vil det garantert kun føre til at problemet vokser seg større. For hvis du trodde at inkassobyrået var ille, så kan du bare vente til namsmannen blir koblet inn i bildet …
Søk hjelp umiddelbart
Det første du må gjøre når du får et krav om inkasso, er å sjekke opp kravet. Er dette et reelt krav, eller har du kanskje betalt inn det du skal – eller har det rett og slett skjedd en misforståelse? Dersom du kan si deg enig i at inkassobyrået har alt på det rene og at du faktisk ikke har betalt for deg, så hjelper det ikke å bestride inkassokravet. Da er første steg å søke om hjelp for å betale det utestående kravet før problemet vokser seg enda større. Det man kan begynne med er å ta kontakt med banken din, der kunderådgiveren din kanskje kan være behjelpelig. Har du allerede boliglån, så kan kanskje forbrukslånet bakes inn her, slik at man sparer 15-20 prosent i renter.
Andre løsninger kan være å ta kontakt med NAV, der du faktisk per lov har krav på rådgivning fra deres økonomiske veiledere. Dette koster deg ikke noe, men det er ikke nødvendigvis noe som kan hjelpe dersom du rett og slett trenger kontanter. Gode råd og løsninger til hvordan kvitte seg med inkassokravet kan uansett være viktig å få med seg i denne fasen. Utover dette så er det først og fremst du selv som kan løse problemet. Inkassokravet forsvinner først når du har betalt det du skylder, så dette er helt klart den enkleste løsningen for å kvitte seg med problemet en gang for alle.
Refinansier gjelden
En enkel løsning, dersom mulig, er å refinansiere gjelden gjennom et nytt og billigere lån. Dette vil kun fungere dersom du har flere dyre smålån/forbrukslån som har havnet til inkasso, eller dersom det er mulig å få et nytt forbrukslån med langt lavere rente enn hva du har på det eksisterende lånet. Det er ikke alltid at nye banker ønsker å tilby deg refinansiering når du allerede har en aktiv inkassosak, ettersom dette vitner om at du er en dårlig betaler og dermed gir økt risiko for bankens del. Allikevel er det enkelte banker som tilbyr dette, og hvis man legger inn en god søknad på et tidlig stadium i inkassokravet, så er det absolutt mulig å få refinansiert gjelden og dermed bli kvitt inkassokravet på 1-2-3.
En ting som er ekstremt viktig dersom man velger å refinansiere, er at man ikke tar opp et ekstra stort lån bare for fristelsens skyld, men at man kun låner den eksakte summen man er skyldig i følge refinansiere.net. Hvis ikke er det fort gjort at man går i den samme fella igjen – og kanskje også ender opp med et nytt inkassokrav på det nye lånet, noe man naturligvis vil unngå.
Hva skjer hvis man ikke behandler inkassoen?
Når man ikke betaler regningene sine, så vil man først motta et varsel om inkasso. Dette er første steg fra inkassobyrået. Da får man vanligvis to uker på seg å betale inn kravet, og allerede nå begynner det å regnes renter av det du er skyldig. Dette kan på mange måter ses på som en «siste sjanse» til å gjøre opp for seg. Gjør man ikke det, så går kravet til inkasso, og herifra vokser problemet seg kjapt mange ganger større enn hva det i utgangspunktet var, ettersom man nå må betale skyhøye renter og gebyrer som blir lagt til det kanskje allerede dyre forbrukslånet. En ond sirkel som er vanskelig å komme seg ut av!
Betaler man fortsatt ikke regningene sine, så vil det etter hvert kunne føre til tvunget lønnstrekk. Det er namsmannen som tar seg av dette, og det er ingen måte å slippe unna dette på. Samtidig kan det også føre til tvangssalg av verdifulle gjenstander eller lignende, selv om det er sjeldent tilfelle ved vanlige forbrukslån.
https://www.forbrukerradet.no/forside/okonomi-og-betaling/inkasso-2/